Unibap SpaceCloud™ Services

Våra datormolnstjänster når högre

SpaceCloud Services

Datormoln, i rymden och på jorden

SpaceCloud™ översikt

I vår strålningståliga SpaceCloud™ Services (USS) har vi skapat en flexibel och samtidigt kraftig infrastruktur för artificiell intelligens i rymden. I vår mjuk- och hårdvara erbjuder vi världsledande molntjänster, intelligent databearbetning, sensorhantering och lagring av dataanalyser för anpassad spridning av relevant information.

SpaceCloud services

Oavsett om en kund äger, driftar eller hyr ett utrymme i rymden erbjuder vi en flexibel infrastruktur för mesh-nätverk, artificiell intelligens, applikationsutveckling och ramverk för rymdanpassade IoT-system.

Fördelen med vårt rymdmoln är möjligheten till informationsbearbetning och lagring direkt i rymdfarkosterna vilket möjliggör låg-latenstillämpningar för larmkedjor, förändringsdetektion m.m. Detta minskar behovet av nedladdning av rådata vilket signifikant sänker kostnaderna för kommunikation och frigör bandbredd för viktig data.

SpaceCloud utvecklas med stöd av Rymdstyrelsen tillsammans med Europeiska Rymdstyrelsen (ESA) inom det avancerade jordobservationsprogrammet.

esa and snsa

Ombordapplikationer

SpaceCloud-programvaran kan användas på våra lösningar och utvalda produkter samt integreras enkelt genom lösningarna i rymdfarkosten. SpaceCloud erbjuder vanliga typer av molnresurser som CPU, GPU eller dedikerade AI-acceleratorer samt i vissa fall optimerade resurser i FPGA-teknik. För lagring finns bland annat S3 API kompatibelt med Amazon Web Services. Maskininlärning och inference kan göras med bland annat TensorFlow, TVM, PlaidML, OpenVINO/OneAPI.

Det finns oändliga möjligheter med SpaceCloud, några exempel på applikationer som kan placeras i SpaceCloud utifrån tillgång på sensordata i det termiska området ges här som inspiration:

SpaceCloud Example Apps

SpaceCloud professionell utvecklingsmiljö

För att utveckla applikationer till SpaceCloud behövs vår SpaceCloud SDK utvecklingsmiljö som innehåller mjukvara för utökad strålningstolerans enligt Unibaps SafetyChip och SafetyBoot funktionalitet. SafetyChip och SafetyBoot stöds i Unibaps datorhårdvara.

Unibap har tagit fram ett antal applikationer för att visa hur SpaceCloud kan användas. Utvecklingsmiljön är förbered med satellitbildsexempel. Applikationerna kan bland annat detektera fordon, skepp eller flygplan utifrån maskininlärning.

SpaceCloud Demo Apps
SpaceCloud kan visa resultatet av applikationer i demonstrationsläge. Unibaps datorhårdvara har en HDMI utgång som kan anslutas till TV-apparater eller datorskärmar med upp till full HD (1080p) upplösning.

Här presenteras en demo video med SpaceCloud Appar som körs på iX5100 lösningen för

  • Fordonsdetektion
  • Fartygsdetektion
  • Flygplansdetektion

 

Unibap erbjuder en high-end utvecklingsmiljö (SpaceCloud-PRO-DEV) som innehåller en labb-variant (EM) av iX5100 eller iX10100. Utvecklingsmiljön är en stängd låda för att skydda elektroniken med övergång från flygkonktakter till normala datorkontakter på baksidan för att minska slitage och underlätta utveckling. Utvecklingsmiljön stödjer gigabit Ethernet och kan enkelt kopplas till kontinuerlig integrering (Continus Integration) mot t.ex. Gitlab för kodverifiering. Unibap tillhandahåller Docker containers för applikationsutveckling.