Josefine och Mattias gör sitt exjobb hos Unibap

Josefine Nittler och Mattias Ahlsén gör sitt exjobb och masterarbete hos Unibap. De läser båda till Civilingenjör på Uppsala Universitet, Josefine Teknisk Fysik och Mattias IT.

– Vi har båda valt att inrikta oss mot teknisk affärsutveckling och går därför entreprenörsskolan, berättar Mattias.
– Det är riktigt kul att vi fått möjlighet att göra vårt exjobb på Unibap. Jag upptäckte företaget då jag var ordförande i studentföreningen FREJA hösten 2019 och ville att vi skulle samarbeta med ett coolt företag. FREJA-Unibap inledde ett samarbete, jag besökte Lena W Jansson och Fredrik Bruhn på kontoret i Uppsala och under den här tiden kände jag att jag gärna skulle vilja skriva mitt masterarbete här i framtiden, säger Josefine.

– Och du tipsade mig, fyller Mattias i, Unibap är verkligen ett coolt bolag och passar mitt intresse för cloud computing.

Deras masterarbete har titeln Key components of building customer trust in the space industry. An investigation of the future of space applications.

 


Dessutom vill jag verkligen fram att våra handledare Fredrik och Mikael är så engagerade i vårt arbete.

Josefine Nittler


– Vår roll är att hitta något som Unibap själva inte har tänkt på. Genom att göra intervjuer med andra aktörer i rymdbranschen så bygger vi kunskap om vad som gör att ett företag som Unibap får ett bra genomslag, berättar Josefine.

– Till exempel kan det handla om vad det är som gör att ett företag upplevs som pålitligt och trovärdigt, att man levererar det som man utlovar, förklarar Mattias.

Studenterna har nu en månad kvar av sitt exjobb. Deras handledare är Fredrik Bruhn, Chief Evangelist, och Mikael Steiner, försäljningschef, på Unibap.

– Den största ahaupplevelsen hittills är att alla känner alla i rymdindustrin, det är verkligen ett community. Dessutom vill jag verkligen fram att våra handledare Fredrik och Mikael är så engagerade i vårt arbete, säger Josefine.

– Ja det är riktigt kul att få träffa så många intressanta personer och att vi bemötts med ett så stort engagemang. 75% av vårt arbete handlar om affärsutveckling, 25% om teknik. När det gäller det tekniska är vårt uppdrag att anpassa och porta en app som analyserar satellitbilder till SpaceCloud Framework, säger Mattias.

– Vi visar att två studenter kan bygga en rymdapp, fyller Josefine i, tack vare SpaceCloud behöver man inte längre vara en utvecklare specialiserad på rymd. Vi arbetar med samma process som andra applikationsföretag och kan visa hur enkelt och användarvänligt det är.

 


När det gäller det tekniska är vårt uppdrag att anpassa och porta en app som analyserar satellitbilder till SpaceCloud Framework.

Matthias Ahlsén


Vad vill ni få ut av ert exjobb på Unibap?
– Producera ny kunskap som är av värde för Unibap och hela branschen, säger Mattias.

– Kanske också mer konkreta tips vad företag inom rymdbranschen ska tänka på, och även att bidra till att utveckla Unibaps manual för SpaceCloud Framework, säger Josefine Nittler avslutningsvis.