Slutleverans av iX5100 till NASA HyTI-satelliten


Det är ett stort steg för Unibap, då det är det första stora projektet då hårdvaran iX5-100 anpassats till kundens speciella och avancerade sensor och används med SpaceCloud OS.

Dr. Fredrik Bruhn

Chief evangelist, Unibap


Under 2018 valde NASA ut ”Hyperspectral Thermal Imager, HyTI”-missionen för att demonstrera möjligheten till precisionsjordbruk med hjälp av intelligent dataanalys ombord på satelliter. I oktober 2019 fick Unibap en beställning av rymddatorn iX5-100 och tjänster till HyTI-missionen. Nu har Unibaps team med Karolina Bruhn, Per Preinitz, Fabian Kunkel, Per Lenander, Olof Terner och Fredrik Bruhn levererat hårdvaran till integreratören Hawaii Spaceflight Laboratory (HSFL) som bygger satelliten. Under de kommande veckorna slutlevereras även vår mjukvara som inkluderar SpaceCloud OS.

Karolina Bruhn och Per Preinitz

“Det känns fantastiskt att vi nått i mål med detta projekt. Det här är vår största affär där vi levererar rymddator och tjänster i ett större system. Hårdvara som levereras till rymdprojekt ställer helt andra krav på hantering och tester än leveranser till industriprojekt. Så som en del av projektet har vi därför satt upp ESD-skyddade områden och byggt ett nytt renrum. För oss har HyTI-projektet inneburit att vi ytterligare förbättrat vår förmåga och know-how att leverera flygfärdig högkvalitetshårdvara. Genom att vi varit kvalitetsansvariga för vår egen leverans har det ställt extra höga krav på teamet,” berättar Karolina Bruhn Customer Delivery Manager och kvalitetsansvarig på Unibap.

“Pandemisituationen har inneburit speciella utmaningar,” fyller projektledaren Per Preinitz i. “Då vår hårdvara ansvarar för kommunikationen med andra enheter i satelliten hade vi ursprungligen tänkt besöka andra leverantörer i projektet. Nu fick vi istället skicka hårdvara och arbeta med digitala möten. Inte heller i vårt team har vi kunnat arbeta på samma arbetsplats utan fått samarbeta digitalt. Vi har dragit stor nytta av att HSFL varit lösningsfokuserade och positiva att samarbeta med. Det är en relativt unik situation att ändå kunna leverera under de här förutsättningarna.”

Illustration av HyTI-satelliten med Unibaps iX5-100 inringad.
Gjord av Hawaii Spaceflight Laboratory, University of Hawaii.

“Det är ett stort steg för Unibap, då det är det första stora projektet då hårdvaran iX5-100 anpassats till kundens speciella och avancerade sensor och används med SpaceCloud OS. Kundanpassningen gör att vår SpaceCloud-dator kan läsa ut och bearbeta sensordatan till spännande resultat ombord samt kommunicera med satellitens styrdator och via radio med markstationen,” säger Fredrik Bruhn, Chief evangelist vid Unibap

 

 

Testningen av hårdvaran är en stor

utmaning i alla rymdprojekt

 

“Då det inte finns några omtag i rymden har hårdvaran genomgått mycket rigorösa tester, så att vår dator kan hantera skakningar, värme, kyla och vakuum. För testningarna har vi samarbetat med lokala testhus. Här är det viktigt att göra det alla är bäst på,” förklarar Karolina, “och låta andra testhus göra det som de är bäst på.”

Illustration av iX5-100 funktionalitet i HyTI missionen

Finns det något i projektets teknik som ni vill lyfta fram?

“HyTI har en speciell sensor ombord som samlar in ljus i det för mänskliga ögat osynliga infraröda området kallat ”termiska området” och skapar en avancerad datakub som kan skäras i olika snitt för olika informationsprodukter. Sensorn är kraftigt nedkyld med en kompressor ombord på satelliten för att öka känsligheten samt kan även dela upp det termiska området i 25 delar eller ”band”, som gör att datakuben innehåller olika föremåls ”termiska fingeravtryck” som reflekteras av solljuset på jorden. Varje typ av föremål i universum och på jorden har ett unikt reflektionsspektrum. Till exempel kan man ur datakuben ta fram geografiska kartor och visa områden med sten, lera, betong, virusangripna sjuka grödor och växter m.m. Forskarna som styr satelliten kan välja att skicka ner datakuben i råformat eller färdiga analyser till jorden. Det är häftigt att Hawaii Space Flight Lab har skapat en algoritm som gör att de kan hantera datakomprimering och analys i nära realtid och att vår rymdprodukt iX5-100 är tillräckligt kraftfull för att hantera processen. Det är rejäla datamängder som samlas in, 20-30 GB på 7-10 minuter för varje varv runt jorden (som tar 90 minuter så satelliten hinner runt jorden 16 gånger per dygn). Möjligheten att komprimera och analysera data innan det länkas ned till jorden är därför värdefull.”


Det känns fantastiskt att vi nått i mål med detta projekt. Det här är vår största affär där vi levererar rymddator och tjänster i ett större system.

Karolina Bruhn

Customer Delivery Manager, Unibap


Vad blir nästa steg i det här projektet?

“När vi nu har levererat hårdvaran, återstår att leverera manualer och den anpassade mjukvaran som körs på SpaceCloud OS. Sedan kommer vi att vara behjälpliga när Hawaii Space Flight Lab ska integrera alla olika komponenter. Det kommer säkert att komma frågor ända fram till launch av satelliten i slutet på året,” förklarar Per Preinitz avslutningsvis.

 

Länkar för mer information om HyTI-missionen hittar ni här: